Hodnocení Světová válka Z (DVD)

Celkem hodnocení: 3 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:21.11.2014
Uživatel z e-shopu Michaela F. | 21.11.2014 12:45

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

   
Logan | 30.10.2013 14:08

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Poté co vypukla podivná nákaza měnící lidi v šílené, nenasytné zombie se vládnoucí struktura takřka rozpadla. Epidemie se rychle rozšířila po celém světě a přeživší lidé živoří na letadlových lodích, ve vojenských a uprchlických táborech apod. Štěstí měla i rodina bývalého vyšetřovatele OSN Garryho Lane. Dostali se totiž pod ochranu jeho bývalého šéfa. Záhy je však Garry požádán, aby se vypravil na nebezpečné území jako člen jednotky, jejímž cílem má být vypátrání tzv. nultého pacienta nutného pro přípravu protiléku. Garry je odtržen od rodiny a s vojáky cestuje do Indie, pak Izraele, aby skončil na Britských ostrovech. Všude však naráží na hordy nenažraných nemrtvých a jeho parťáci povážlivě řídnou. Společně s členkou izraelské armády se mu podaří dostat do relativního bezpečí výzkumného ústavu, kde, i když nenašel pacienta nula, získá příležitost epidemii porozumět a snad i zvrátit dosavadní pro lidstvo nelichotivý vývoj.

Snímek Marca Forstera a hlavního producenta Brada Pitta, který si zahrál i hlavní roli, je natočen na motivy úspěšné stejnojmenné knihy od Maxe Brookse. Snímek zdatně kombinuje zombie horor s filmem smrtelné pandemii a vzniká tak povedený a napínavý zombie thriller se strhujícími akčními scénami i klasickými lekačkami. Přesně sedící jsou i herecké výkony, kdy nejvíce prostoru má samozřejmě hlavní hvězda, což naštěstí nijak neruší. Jsem moc zvědavý, jak si tvůrci poradí s plánovaným pokračováním.

DVD Světová válka Z vyšlo v České republice v distribuci společnosti AQS, a.s. – divize Magic Box. Obraz je čistý, ostrý a i přes určitou akční zběsilost stále přehledný. Formát obrazu je 16:9 (2.40:1). Zvuk je hutný a povedený. Jazyk je mimo jiné v angličtině a češtině Dolby Digital 5.1. Film je podpořen titulky v mnoha jazycích včetně českých, slovenských a anglických.

Na českém dabingu se podíleli: Michal Dlouhý - Brad Pitt (Gerry Lane), Tereza Chudobová - Mireille Enos (Karin Lane), Zdeněk Mahdal - Fana Mokoena (Thierry Umutoni), Ludvík Král - James Badge Dale (kapitán Speke), Adéla Nováková - Sterling Jerins (Constance Lane), Klára Nováková - Abigail Hargrove (Rachel Lane), Rudolf Kubík - Pierfrancesco Favino (Javier), Jaroslav Horák - David Andrews (námořní velitel), Pavel Šrom - David Morse (agent CIA), Zdeněk Maryška - Ludi Boeken (Jurgen), Petr Neskusil - Elyes Gabel (Andrew Fassbach), Antonín Navrátil - Peter Capaldi (doktor), Roman Hájek, Jakub Saic, Kateřina Petrová, Otto Rošetzký, Zbyšek Horák, Dana Pešková, Jakub Saic, Antonín Švejda, Šárka Brázdová, Jiří Balcárek a další.

Překlad: Šárka Bartesová
Odborný poradce: Ing. Pavel Trojan
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2013

Bonusové materiály tvoří:

- Původ – film o filmu (v angličtině s českými titulky)
- Inspirace vědou (v angličtině s českými titulky)


75 %


- staka –

   
Logan | 20.6.2013 18:41

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Kde se vzala, tu se vzala, na svět zaútočila podivná nákaza. Lidé po infikování umírají a do několika sekund se mění na krvelačné a rychle se pohybující kreatury usilující pouze o další roznášení nemoci prostřednictvím svých kusadel. Infekce se nezadržitelně šíří na všech kontinentech. Lidé umírají po tisících a šťastnější přeživší shánějí po obchodech něco k jídlu, nebo se opevňují ve svých bytech. Rodina Garryho Lanea na tom není jinak. Od prvního mohutného útoku nemrtvých jsou na útěku a jen díky tomu, že Garry do nedávna pracoval jako terénní vyšetřovatel pro OSN, se jim podařilo nalézt útočiště na vojenské letadlové lodi. Nic však není zadarmo a tak se Garry v bezpečí ani pořádně neohřeje a už je poslán společně s vědcem z Harvardu a skupinkou vojáků na výzkumnou misi do Jižní Koreje, kde je předpoklad, že by mohl být tzv. pacient nula, od kterého by se mohl získat původní virus pro pozdější vývoj antiviru. Na korejském poloostrově jim ale pšenka nepokvete. Garry naštěstí natrefí na zajímavou stopu, které ukazuje ke státu Izrael. A právě tam notně prořídlá expedice vyrazí. V Jeruzalémě Garry najde spojence v podobě vojandy Segen a přestože se obrana dosud vzdorujícího města začíná pod náporem nenažraných nemrtvých bortit, je Garry přece jen vyřešení celosvětové invaze o něco blíže. V hlavě se mu pomalu rodí teorie, která by v boji se zombiemi mohla znamenat zásadní zvrat. Proto je potřeba podniknout ještě jednu cestu a smělou teorii otestovat, což rozhodně nebude pohodičkově vyvoněná záležitost.

Světová válka Z je filmovou adaptací stejnojmenného úspěšného knižního bestselleru Maxe Brookse. Režie se ujal Marc Forster (např. Quantum of Solace, Lovec draků, Horší to už nebude). V první řadě je potřeba zmínit, že se jedná o akční zombie horor a nikoli o realistický thriller a je potřeba tak k filmu přistupovat. Zombie jsou ve filmu naprosto přiznané, nejde tedy o nemocné lidi, posedlé, šílence a jinak deformované živé. Jde prostě o obživlé mrtvoly, které v souladu s vývojem žánru získaly na rychlosti, tedy zde až na ultrarychlosti. S tím také souvisí hned jedna výtka. Film jsem viděl ve formátu 3D, čímž se zběsile rychlé útoky stávaly nepřehlednými a scénám fatálně ubíraly na působivosti. Snímek navíc neobsahuje scény, které by vůbec 3D ospravedlňovaly. Takže radím 3D se zdaleka vyhnout. Film má přehlednou, herně dějovou linii. Garry se přemisťuje z místa na místo, kde sbírá indicie a plní úkoly, aby se mohl posunout dál. Dvě třetiny filmu jsou okupovány hromadnými útoky zombií, jde tedy o tu akční část. Vojáci kosí stovky nemrtvých, které se ale jako kobylky valí dál nehledě na ztráty. I v této části se ale najde čas na hororovou atmosféru, kdy ze tmy vyskakují osamocená monstra, nebo je jen slyšet jejich zvláštní, nepříjemné vřískání. Vynikající a svým tempem doslova strhující je zejména pasáž z Jeruzaléma. Poslední třetina má také herně hororovou atmosféru, ale zatímco předchozí akční část bych přirovnal ke hře Resident Evil 5, tak ta poslední dýchá survivalovou atmosférou prvního a druhého počítačového Residenta.

Herecky stojí veškerá tíha na ramenech Brada Pitta v roli Garryho a určitě nikoho nepřekvapí, že odpovědnost naprosto spolehlivě ustál. Na jeho výkonu nelze najít nic negativního. Jeho Garry je sympaticky a budí dojem profesionála, který by potřebné záležitosti zvládl. Je to i jeho zásluha, že se na film dobře kouká (když pominu 3D).

Snímek není samozřejmě bez chyb. Občas se postavy, i ta Pittova, chovají nelogicky a předpokládat, že záchrana celé lidské rasy je vlastně zásluhou jednoho člověka, je scestná. Nápadná je také Garryho schopnost vše přežít. Jenže jak jsem uvedl, Světová válka Z je v první řadě zombie horor, který se pohybuje v rámci žánrových mantinelů. Chcete-li neprůstřelnou logiku a realističnost, nemůžete ho v tomto filmu najít už z podstaty tématu. Pro film tohoto zaměření překvapivě chybějí gore efekty, což můžou tradicionalisti vnímat jako mínus, ale děvčatům, která na film půjdou asi především kvůli Pittovi, to určitě vadit nebude. Viděl jsem již stovky zombie hororů a Světová válka Z mě určitě nezklamala, naopak se mi líbila, a to z mnoha různých důvodů. Fanouškům zombií rozhodně doporučuji. Ostatní si to musí probrat sami se sebou.


- staka -