Hodnocení Dva dny, jedna noc (DVD)

Celkem hodnocení: 1 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:27.3.2016
Logan | 27.3.2016 22:51

Balení  
Digipack s vnitřním arworkem a vloženým bookletem obsahujícím studii od Víta Schmarce věnující se tvorbě režisérů a speciálně tomuto filmu.

Video  
Obraz je bez problému, dostatečně čistý i ostrý. Formát obrazu je 16:9.

Audio  
Zvuk je ve standardní DVD kvalitě. Jazyk je pouze ve francouzštině Dolby Digital 5.1. Disk neobsahuje český dabing. Film je podpořen českými titulky.

Bonusy  
Na disku nejsou žádné bonusové materiály.

Verdikt
Mladá žena Sandra se má po nemoci vrátit do práce, když jí její kamarádka v pátek oznámí, že ve firmě hlasovali o jejím vyhazovu. V případě, že se zruší její pozice, dostanou ostatní mimořádnou prémii tisíc euro. Sandra však získá od šéfa šanci, a sice že se bude v pondělí znovu hlasovat. Má tedy víkend na to, aby přesvědčila nadpoloviční většinu ze svých šestnácti spolupracovníků a místo si udržela.
Koprodukční sociální drama z roku 2014, inspirované skutečnou událostí, režírovali belgičtí režiséři bratři Dardennové, kteří tvoří filmy v rámci sociálního realismu a nejinak je tomu zde. Děj je velmi jednoduchý. Sandra navštěvuje svoje spolupracovníky, přičemž někteří jsou její kamarádi a přesvědčuje je, aby se vzdali peněz v prospěch zachování jejího místa, avšak ve výsledku jde o velmi silné drama plné uvěřitelných emocí ukazující míru solidarity v soudobém často velmi neosobním světě. Atmosféra je velmi realistická, přirozená a takřka dokumentární, čemuž napomáhá i fakt, že neobsahuje žádný hudební doprovod. Tvůrcům se zdařile povedlo vyhnout i nabízejícím se násilným zvratům či zbytečnému patosu. Situace s návštěvami se sice opakují, ale i vzhledem k přiměřené stopáži nestihnou nudit. V neposlední řadě je snímek hereckým koncertem Marion Cotillard v hlavní roli, která byla za svůj výkon nominována na Oscara.
70 %