Hodnocení Temné stíny (DVD)

Celkem hodnocení: 1 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:28.9.2012
Logan | 28.9.2012 20:02

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
V roce 1752 manželé Collinsovi společně se synkem Barnabasem přesídlili z Liverpoolu do státu Maine v Nové Anglie. Zde vybudovali obchodní impérium a dali vzniknout městečku Collinsport. Po dvou desetiletích je z Barnabase mladý pán, který si v panském sídle Collinwood nezávazně užívá se sexy služebnou Angelique. Bohužel pro něj, ona se hluboce zamilovala a jeho zajímalo pouze její tělo. Zhrzená milenka a současně zkušená čarodějka prokleje jeho rodiče, jeho novou lásku a nakonec i samotného Barnabase. Ten se v důsledku kletby změní v upíra a za přispění Angelique je obyvateli města „zaživa“ pohřben. O pár set let později v roce 1972 čirou náhodou dělníci při bagrování narazí na podivnou bednu a z ní neopatrně vypustí svou smrt. Žíznivý Barnabas je všechny vypije a pak se, celý dezorientovaný, vydá domů. Collinwood mezitím pěkně zpustl. Na panství žije malé torzo Collinsovic rodiny, kteří dřou bídu s nouzí a snaží se před okolím ukrývat rodové prokletí. Všechny kšefty a vliv ve městě jim vyfoukla čarodějka Angelique vládnoucí stylem laskavého diktátora. Před Barnabasem tak leží několik nesnadných úkolů. Především musí pozvednout zpět slávu svého rodu, usmířit jednotlivé členy své nenormální rodiny, pomstít se zrádné ex-milence a možná mu nakonec zbude trochu, aby si našel novou lásku.
Osvědčené duo kamarádů, režisér Tim Burton a herec Johnny Depp, opět sáhlo po temném námětu. Zadaptovali stejnojmenný americký seriál z 60. let. Celý film je tematicky vyveden v temných barvách, jak jsou fanoušci již zvyklí. Odkazy na různé klasiky hororového žánru se to jenom hemží. Povedený make-up činí z Johnnyho Deppa lahůdkového nosferatu. Celým svým vyzněním jde o skvěle natočenou poctu klasickým hororům s občasnými záchvěvy černého humoru. Na panství se prohánějí upíři, vlkodlaci a duchové. Triky jsou tradičně na vysoké úrovni. Vzhledem ke kvalitnímu hereckému obsazení si můžeme užívat kvalitní herecké výkony. Kromě zmíněného Johnnyho Deppa v roli Barnabase, lze jmenovat Evu Green (např. Casino Royal, Snílci) v roli Angelique, Michelle Pfeiffer jako novou paní na Collinwoodu, Helen Bonham Carter jako doktorku Hoffman, Jackie Earle Haley (např. Watchmen) v roli správce Willieho či Chloë Grace Moretz (např. Kick Ass) jako teenage-rebelku Carolyn. V menších rolích vystupují legenda Christopher Lee a horor-rocková ikona Alice Cooper hrající sám sebe.
V České republice film distribuuje společnosti Magic Box, a.s. Disk obsahuje anglický originál a český, ruský a ukrajinský dabing vše kvalitní Dolby Digital 5.1. Samozřejmostí jsou české titulky. České znění vyrobila tvůrčí skupina Josefa Petráska. Na dabingu se podíleli např. Filip Čáp, Tereza Bebarová, Martina Menšíková, Terezie Taberiová, Zdeněk Mahdal, Jindřich Žampa, Klára Sochorová, Petr Burian, Robert Hájek, Zuzana Slavíková, Antonín Navrátil, Libor Bouček a Ilona Svobodová. Obraz je ve formátu 16:9 (1,85:1). V bonusech lze zhlédnout film o filmu s českou podporou. Délka snímku je svižných 109 minut. Děj doprovází hudba Burtonova dvorního skladatele Dannyho Elfmana.
Film ocení zejména fanoušci výše zmíněných herců, milovníci temnoty, gotiky a starých hororů. Vizuálně je snímek strhující.


- staka -