Hodnocení BÍDNÍCI (2012) COSETTE EDITION EXKLUZIVNÍ edice Filmareny (DVD)

Celkem hodnocení: 8 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:17.11.2015
Uživatel z e-shopu Jarmila T. | 17.11.2015 08:15

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Jsem zklamaná z českých titulků, bylo jich tam prachbídně málo. Kdybych tento film dříve neviděla v kině, tak toho moc nevím. Angličtinu zvládám velmi málo, takže jsem mnohému nerozuměla.

   
Tom Hardy | 10.6.2013 22:34

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
S Bídníky je to trochu složité. Mají excelentní výpravu, ale moc ji nevyužívají. Mají skvělé herce, ale ti své hraní musí podřizovat zpěvu (navíc poměrně hrubému, aby byl výsledek co nejblíže divadelním inscenacím). Komu podobný styl nevyhovuje, toho Bídníci snadno otráví (dvakrát tolik milovníky dabingu, který převážně zpívaný film – díky bohu – nemá). Pokud jsou ale Bídníci váš šálek čaje, případně milujete muzikály v jakékoli formě, tenhle oscarový flák ve vaší sbírce chybět nemůže.

Barvy jsou na DVD občas trošičku vybledlé, ale těžko soudit, do jaké míry jde o umělecký záměr. Zvuk je excelentní, nedivte se nicméně menší burácivosti, než jaká většinou muzikály provází. Zdejší zpěv je co nejpřirozenější, což se ve velkém odráží i v tom, že je hudby minimum, aby nepřehlušila herce.

Bonusy se zaměřují čistě na natáčení filmu a jeho tvůrce/herce, jsou nicméně zajímavé a hodně se z nich dozvíte (mají něco málo přes hodinku). Výborný je audiokomentář režiséra, žel jako jediný z bonusů postrádá české titulky, takže si jeho přínos užijí akorát anglicky zdatní jednici.

Pokud jde o tip na nákup, jednoznačným favoritem je Blu-ray Digibook se soundtrackem.

   
Uživatel z e-shopu marsalek | 5.6.2013 12:32

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Pěkné a působivé filmové zpracování klasiky.Je to super podívaná sice v AJ s titulky ,ale dobře obsazené herecky i výpravné zpracování.Zajímavé by bylo slyšet to ve FJ.

   
Uživatel z e-shopu ksvatosova | 24.5.2013 21:11

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Spektakulární spektákl. Není to však takový ten "pravý" film, spíš jde o jeden z nejdokonalejších převodů jevištního muzikálu posledních let. Party pánů obsazeny pěvecky nadstandartně, Cohen k zulíbání záporný záporák. Pokud máte muzikál rádi nebo ho aspoň snášíte, stojí to za pokus. Jen počítejte s tím, že velké scény potřebují velký obraz !

   
Uživatel z e-shopu jirihahn | 22.5.2013 15:35

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Film Bídníci se mi docela líbil vzhledem k velmi dobrému hereckému obsazení. Hlavní hvězdy i dobře zazpívali. Dobře byly zpracovány i exteriéry filmu. I když nejsem zastáncem muzikálů, tento se mi líbil.

   
Uživatel z e-shopu kamila07 | 15.5.2013 21:05

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Film jsme viděli v kině a byli jsme unešeni. Film je v původním znění s titulky, ale super kvalita s titulky i česky. Obdivuhodné herecké a hlavně pěvecké výkony herců, takže za mne doporučuji. Kamila

   
Logan | 12.5.2013 14:42

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Klasický román, klasické filmy a televizní seriály a vlastně i klasický divadelní muzikál, to vše jsou Bídníci od romanopisce Victora Huga. Rozmáchlý epický příběh z Francie počátku 19. století. Galejník Jean Valjean je po skoro dvaceti letech propuštěn na svobodu. Snaží se sice najít práci, ale nedaří se mu. Tak v zoufalství ukradne z kostela stříbrné nádobí. Je dopaden, avšak okradený biskup ho nezavrhne, naopak mu daruje další cennosti s tím, ať se zamyslí a začne lepší život. Jean si tuto zkušenost vezme opravdu k srdci a snaží se žít a pracovat pro ostatní. Podniká a angažuje se i v komunální politice. Adoptuje dokonce malou Cosette, dceru své bývalé zaměstnankyně, která díky nešťastným okolnostem a lidské závisti přijde nejen o práci, ale i o důstojnost, zdraví a pak i o život. Valjean by byl snad i spokojený, nebýt jeho věčné nemesis v podobě inspektora Javerta, který mu stále slídí v patách. Společně s Cosette přesídlí do Paříže, kde se začíná pod poklicí vařit revoluce, na jejímž pozadí se dovyprávějí osudy všech zúčastněných.

Tito Bídníci jsou adaptací ani ne tak knihy, jako přímo slavného divadelního muzikálu Les Misérables. To znamená, že epičnost děje je ořezána na základní vztahové linie několika málo postav. Ve většině filmu se nemluví, ale zpívá. Divadelnost a topornost je ze snímku cítit na sto honů. To však neplatí o výpravě, která je vskutku bohatá, ani o digitálních tricích, jejichž prostřednictvím se vytvořila úchvatná kulisa dobové Paříže. Všichni zúčastnění herci si své muzikálové party poctivě odzpívali, a přestože nejsem velikým fandou tohoto muzikálu, musím jejich výkony a celkové zaujetí pro věc ocenit. Na pomyslném vrcholu pro mě jsou zejména výkony Russella Crowe jako Javerta a Hugha Jackmana jako Valjeana. Pár kroků za nimi se plouží souchotinami trápená Fantine ztvárněná oscarovou Aničkou Hathaway. Vtipné a osvěžující jsou výkony Sashy Barona Cohena a Heleny Bonham Carter jako prohnilých manželů Thenardierových. Snímek jako filmové dílo obsahuje i několik vyloženě silných vizuálních momentů a zajímavostí je i několik písní, speciálně vytvořených pro tento film.

Negativum snímku vidím právě v jeho divadelnosti, v důsledku čehož jsou některé výstupy až neúměrně dlouhé a zejména posledních cca 20 minut bych nejradši přeskočil.

DVD Bídníci vyšlo v České republice v distribuci společnosti Bontonfilm, a.s. Disk obsahuje kvalitní a až burácivě silný anglický zvuk Dolby Digital 5.1. Pro zájemce obsahuje i ruský zvuk Dolby Digital 5.1. Z pochopitelných důvodů nebyl film česky předabován. Film je podpořen českými titulky a českými titulky pro neslyšící. Obraz je dokonalé ostrý a čistý. Formát obrazu je 16:9 (1.78:1). Na disku nejsou žádné bonusy.


- staka –

   
Logan | 3.3.2013 18:55

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Trestanec Jean Valjean je po devatenácti letech propuštěn z galejí, na něž byl poslán za krádež chleba pro příbuzné, a další roky mu přidali za nepodařené pokusy o útěk. Ještě před propuštěním ho dozorce Javert upozorní, že jeho mottem je „jednou zločinec, pořád zločinec“, že po něm stále půjde a bude čekat na jeho chybu. Valjeana na svobodě nechce nikdo zaměstnat a tak je okolnostmi opět donucen sklouznout na šikmou plochu. V kostele, kde najde dočasné přístřeší, ukradne stříbrné nádobí, ale rychle je dopaden a odveden zpět. K všeobecnému překvapení však biskup uvede, že stříbro Jeanovi daroval a ještě mu přidá dva svícny. V tu chvíli se Valjean rozhodne, že se bude snažit být lepším člověkem a pomáhat ostatním. Po několika letech je již rychtářem a majitelem továrny, kde dělá i svobodná matka Fantine. Štěstí netrvá do nekonečna a Fantine je z továrny vyhozena. Navíc přijíždí nyní již inspektor Javert. Fantine v důsledku vyhazovu onemocní a pak umírá, za což se Valjean cítí zodpovědný. Ujímá se tedy její malé dcerky Cosette a spolu utíkají do Paříže, protože bulldog Javert prokoukl Valjeanovu identitu a má nutkání vrátit trestance na galeje. Opět po několika letech se již dospělá Cosette zakouká do mladého revolucionáře z bohaté rodiny Mariuse. Vajeanovi ale znovu začíná hořet půda pod nohama, protože se v okolí začal motat neúnavný a podezíravý Javert. Do toho všeho však přichází revoluce, která fatálním a definitivním způsobem zamíchá osudy všech zúčastněných.

V první řadě je potřeba vědět, že nejde o adaptaci známé a mnohokrát zfilmované knihy od Victora Huga, ale o adaptaci slavného, původně anglického, muzikálu Les Misérables. Děj filmu je tedy ořezaný, takže postavám se pod kůži moc nedostaneme a ve filmu se mluví minimálně. Snímek také moc neodcejpá, což je způsobeno samozřejmě divadelní předlohou. Ale o děj jde až v druhé řadě. Na prvním místě je hudba a zpěv. Cca. 90 % snímku možná i víc se prozpívá. Někomu to jde lépe, někomu hůře. Herci v hlavních rolích si ale ostudu rozhodně neuřízli. Anne Hathaway dojemným způsobem předvedla mimo jiné píseň I Dreamed A Dream a v roli Fantine si vyzpívala dokonce Oscara. Hugh Jackman, který má dostatečnou muskulaturu, kterou nabral pro Wolverina, působí jako galejník Valjean dostatečně silně a současně zranitelně. Velkým překvapením, a to opravdu příjemným, pro mě byl Russell Crowe, jehož inspektor Javert je správný psychopat práva a zákona, při jehož dodržování se nedívá napravo, nalevo ani na vlastní blaho. Jelikož jsem zaměřením rocker, byl mi i jeho chraplavý projev ze všech nejbližší. Vtipné osvěžení v okolním dramatu pak nabízejí Sasha Baron Cohen a Helena Bonham Carter jako manželé Thenardierovi. Dobří jsou i herci v rolích mladých postav, ať je to Amanda Seyfried jako Cosette, Samantha Barks hrající Éponine či Eddie Redmayne jako revolucionář Marius.

Zajímavé je také, že bylo speciálně pro tento film složeno nebo rozšířeno několik písní, které se v původním muzikálu nenacházejí. Velkou pochvalu si také zaslouží vizuální stránka, která je úchvatná. Například hned úvodní scéna z galejí, kde trestanci táhnou obrovskou loď do přístavu je dech beroucí. Hodně povedená je třeba i digitálně zpracovaná Paříž 19. století.

Bohužel i zde se dostavil můj osobní problém s Bídníky, a sice že mě na filmu vždy nejvíce zajímají postavy Javerta a Valjeana a jejich vztah, a to na úkor ostatních často zamilovaných postav. I v tomto zpracování pro mě měly Javerto-valjeanské nejenom společné scény nejsilnější náboj. Po Javertově tradiční sebevraždě, pro mě prakticky film skončil a posledních, „dlooouhých“ 20 minut jsem už jen prozíval. Ale jak říkám, je to jen moje osobní záležitost a věřím, že se to ostatních diváků netýká.

Lidem, co mají rádi muzikály, by se film měl líbit. Lidem, kteří mají rádi divadelní muzikál Les Misérables, se film bude líbit. Ti ostatní to prostě musejí risknout. Hudba je ale nadčasová a povedená, herci výborní a občas delší statické pasáže, ve kterých zpívá jeden člověk, se dají zvládnout. Snímek si svou šanci rozhodně zaslouží.

- staka -