Hodnocení 96 hodin: Odplata (DVD)

Celkem hodnocení: 3 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:26.2.2013
Tom Hardy | 26.2.2013 17:56

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Bylo jasné, že na to dojde. Jakmile se z vraždící mašiny Liama Neesona stal celosvětový miláček a původních 96 hodin vydělalo čtvrt miliardy, bylo jasné, že na dvojku dojde. Což nevadilo. Každý fanoušek akce v tenhle návrat doufal. Jenže producent Luc Besson si z nějakého důvodu oblíbil Oliviera Megatona, který zabil třetího Kurýra. A od té doby se bohužel moc nepoučil.

Megaton má jeden, pro Bessonovu tvorbu poměrně zásadní problém - Nedokáže dát dohromady pořádnou akční scénu. Má na to lidi, rozpočet i lokace, ale výsledek je slabý. Pokud vás první štace demoličního tatínka rozmazlila svým podáním, v němž jste si užili každé lámání kostí, ve dvojce na podobné lahůdky zapomeňte. Vše je nenápadité a bez jiskry. A k tomu ještě – což je pro Megatonovy filmy také obvyklé – prasácky sestříhané. Užít si akci je prakticky nemožné.

Co u dvojky paradoxně docela funguje, to jsou rodinné pasáže (Bryanova obezřetnost rozhodně pobaví). Coby celek ale tenhle sequel za moc nestojí. A může za to čistě režisér, který měl k dispozici vše potřené a výsledek svým neumělstvím zabil. Doufám, že brzy zemře…

Jak je na tom disk? No… zřejmě ho dával dohromady sám Megaton. Statické menu, nula bonusů, otřesný dabing (Liam Neeson zní jako parodie sebe sama) a podivný encoding, díky němuž si film nepřehrají majitelé Playstation 3 (z nějakého důvodu jde totiž na konzoli trhaně). Výjimečně se tak vyplatí jít do DVD varianty, která je stejně chudá, ale alespoň funguje.

Nemám tenhle sequel nijak extra v lásce. Jednička si zasloužila důstojnější pokračování. V rámci jisté smířlivosti (a vzhledem k sympatiím k hlavní postavě) však film nemůžu úplně odstřelit a takovýhle „modrý“ paskvil jsem mu rozhodně nepřál. Koupi bych doporučil jen skalním fanouškům filmu, co zoufale vyžadují dabing. Ostatní nechť volí vymazlenější zahraniční edice (a to nemluvím jen o bonusech, ale i tom, že venku vyšel moc pěkný STEELBOOK).

   
Logan | 1.2.2013 22:13

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Bývalý agent CIA Bryan Mills si před nějakou dobou krvavě proklestil cestu ke své dceři Kim, kterou mu v Paříži unesli Albánci. V současnosti se mužští příbuzní zabitých Albánců rozhodli pro vendetu. Počíhají si na Bryana, který je momentálně pracovně v Istanbulu a unesou ho. Stejné plány mají i s Kim a manželkou Lenore. Kim je však naštěstí pravou dcerou svého otce a podaří se jí únosu vyhnout. Ba co víc, podaří se jí s otcem spojit a pomůže mu k útěku. Po té, co Bryan uklidí dceru do bezpečí americké ambasády, vydává se sám jako ohař po stopách únosců, kteří si mysleli, že přechytračí profíka. Jednoho po druhém je chladně likviduje, až se propracuje k albánskému vůdci Muradovi, který celé operaci velel. V opuštěných tureckých lázních se tak konečně postaví jako muž muži.

Druhý díl překvapivého akčního hitu 96 hodin, se snaží jít ve stejných stopách, avšak jak je známo, dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Akčních a napínavých scén je ve filmu dost, jenže některé souboje jsou tak chaoticky sestříhané, že se divák hůře orientuje. Liam Neeson je pořád chladnokrevný drsňák, ale jeho schopnosti jsou místy až na hranici parodie, viz určování polohy podle zvuku nesoucího výbuch granátu. Občasné nelogičnosti v chování postav se dají odpustit, ale všechno to jsou faktory, kvůli kterým film ztrácí body. Na druhou stranu při příjemné délce 88 minut snímek ani nestihne nudit.

Dá se to vidět. Vyloženě to neurazí, ale předchozí film byl prostě lepší. Může nás, ale hřát vědomí, že dobro zvítězilo a zlo se s nakopanýma zadkama vrací do albánských hor. Teda, vrátilo by se, kdyby nebylo tuhý.

DVD 96 hodin: Odplata vyšlo v České republice v distribuci společnosti AQS, a.s. – Divize Magic Box, a.s. Disk obsahuje pohodový anglický a český zvuk Dolby Digital 5.1. Film je podpořen českými titulky. Obraz je ve standardní dvd kvalitě a je ve formátu16:9 (2.40:1). Na disku nejsou žádné bonusy.

Na českém dabingu se podíleli: Jaromír Meduna - Liam Neeson (Bryan Mills), Kateřina Petrová - Maggie Grace (Kim), Regina Řandová - Famke Janssen (Lenore), Ladislav Županič - Rade Šerbedžija (Murad Krasniqi), Vojtěch Hájek, Ludvík Král, Libor Hruška, Otto Rošetzký, Antonín Navrátil, Zdeněk Mahdal, Martina Kechnerová, Svatopluk Schuller a další

Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012


- staka –

   
Logan | 1.10.2012 14:13

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Bryan Mills, bývalý špičkový agent CIA, se v současné době živí jako kontraktový osobní strážce. Se svými klienty cestuje po světě, a když je v USA, tak hledá cestu zpět k bývalé manželce Lenore a dceři Kim. Nová zakázka ho zavede do Istanbulu a holky se ho rozhodnou navštívit. Ve stejnou dobu do města přibude i skupina odhodlaných Albánců pod vedením starého Murada. Ti si vzali za úkol pomstít smrt svých otců, bratrů a synů, které Bryan před časem postřílel v Paříži při zachraňování své dcery. To, co začínalo jako idylická dovolená, se během chvíle mění v drama. Bryan a Lenore jsou na projížďce unesení a Kim je na útěku. Albánci plánují celou rodinu převézt do Tropoje a tam je v duchu krevní msty postavit před lidový soud. Po pár minutách je však jasné, že pasák koz se samopalem, je stále jen pasák koz. Proti vytrénovanému Bryanovi nemají šanci. Na co Albánci spotřebují několik zásobníků z Kalašnikova, jemu stačí jeden výstřel z pistole. Za vydatné pomoci Kim a zkušeností z topografie se Bryanovi podaří utéct ze zajetí a po dech beroucí honičce úzkými Istanbulskými uličkami, najdou s Kim bezpečné útočiště za zdmi americké ambasády. S vědomím, že je dcera v bezpečí, vrací se Bryan do spletitého bludiště městských ulic a hledá stále unesenou Lenore. Albánské řady sice jeho přičiněním notně prořídly, ale několik vysoce nebezpečných kousků mají ještě v záloze. Na konec proti sobě stane balkánská touha po pomstě proti chladné profesionalitě.

Snímek 96 hodin: Odplata navazuje na předchozí film 96 hodin a rozvíjí dál osudy známých postav. Na režisérskou stoličku usedl Olivier Megaton a produkoval ho opět Luc Besson. Herecké výkony jsou v pohodě. Liam Neeson, je stále dostatečně charismatický a uvěřitelný, aby ustál tento typ role. Profesionální dokonalost a chladnokrevnost jeho postavy, však chvílemi sklouzává až k parodii. Naštěstí takových momentů není mnoho. V akční poloze film funguje skvěle a výborný je také konec, který je samozřejmě předem očekávaný, ale přesto zručně a svěže natočený. První půlhodina se sice docela vleče, ale od přenesení děje do Istanbulu film získává spád a začíná non-stop akce. Uvidíme mnoho přestřelek a soubojů muže proti muži, i když některé souboje jsou nasnímány až moc zběsile a stávají se docela nepřehlednými. Sem tam občas pokulhává i logika, ale proč ne. Když budu chtít zdání reality, pustím si Bournea, nebo dokument. Přesto malinko zamrzí, že Albánci mezi sebou a to i v Albánii mluví anglicky.

V hlavní roli Bryna Millse se vrací Liam Neeson. Své role si zopakovaly i Famke Janssen jako Lenora a Maggie Grace jako Kim. Obě zde oproti minulému dílu dostali mnohem více prostoru. Postavy vůdce albánských pomstychtivců Murada se zhostil v Hollywoodu domestikovaný chorvatský herec Rade Šerbedžija.

První díl byl rozhodně lepší. Přesto je 96 hodin: Odplata stalé dobře natočeným akčním nadstandardem se zajímavými postavami, napínavými okamžiky a cool hlavním hrdinou, který sice bez váhání zabíjí, ale kterému můžeme bez problému fandit a držet palce, protože ti, proti kterým stojí, jsou prostě „šmejdi“.


- staka -