Hodnocení Kozí příběh se sýrem (DVD)

Celkem hodnocení: 1 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:28.10.2012
Logan | 28.10.2012 14:25

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Po čtyřech letech přichází snímek, který je volným pokračováním Kozího příběhu – pověsti ze staré Prahy. V předchozím filmu šlo o příhody nesourodé dvojice „kumpánů“ Kuby a mluvící kozy jménem Koza na pozadí starých pověstí pražských. Nyní sledujeme další osudy Kuby, jeho ženy Máci, jejich dvou dětí Honzíka a Zuzanky a samozřejmě nezbytného ukecaného soudruha Kozy. Celá rodinka se odstěhovala na venkov, kde se živí výrobou kozího sýra. Jednou však rodiče zmizí a Honza, Zuzana a teta Koza se je rozhodnou najít, ať jsou kdekoliv. Za vším však cítí čertovinu. Cestují po světě křížem krážem, až narazí na tři drsně se tvářící pohádkové legendy Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého, kteří jsou vlastně jen bezcenní vyžírkové a k pátrání po jejich rodičích se přidají z vlastních důvodů. Potkávají i další postavy, jako jsou vodníci, hejkalové či ježibaby, žádný z nich však nedostane tolik prostoru, aby mohl do děje výrazněji zasáhnout, snad jen s výjimkou popletených čertů strašících, kde jinde než v Čertově mlýně. Než dojdou k vytouženému cíli, reunionu rodinky, projdou si řadou protivenství. K tomu se ještě přidává paralelní dějová linie o protikrálovském spiknutí na místním vladařově sídle.

Scénář snímku napsali Jiří Růžička spolu s Janem Tománkem, který se současně opět ujal režie. Zatímco předchozí film čerpal hlavně z legend a byl, jestli se to dá říci, svou podstatou temnější, nový díl je hlavně infantilní pohádka. Humor a veselí jsou stále přítomny, avšak jejich schopnost pobavit někoho jiného než malé dítě je mizivá. Řada gagů, kterých film obsahuje přehršel, je prvoplánová a jednorozměrná. Film sice docela slušně odcejpá, ale dost drhne logika a smysluplnost.

Musím přiznat, že protože mám rád staropražské legendy, preferuji všemi zatracovaný předchozí díl a celkové zaměření na pohádkovost dílu aktuálního, mne nechává chladným. Oproti minulému dílu se však zlepšila 3D animace, která sice stále nesnese srovnání s Hollywoodskou produkcí, ale je na dobré úrovni.

Co si však opravdu zaslouží pochvalu, je prvotřídní dabing, který si herci vskutku užívali a který je radost poslouchat. Vrací se Jiří Lábus dabujícím Kozu. Matěj Hádek znovu namlouvá Kubu a Mahulena Bočanová Mácu. Ve filmu se však vyskytují minimálně. Honzíka nadaboval Martin Sucharda a Zuzanku Alena Kokrdová. V dalších rolích pak uslyšíme Karla Heřmánka, Michala Dlouhého, Miroslava Táborského, Michala Vladyku, Martina Dejdara, Milana Šteindlera, Václava Vydru, Dalimila Klapku či Otu Jiráka.

Vzhledem k výše uvedenému je třeba říct, že film rozhodně má schopnost pobavit malé děti, což jsem viděl na novinářské projekci. Avšak jedním dechem musím dodat, že stejnou schopnost má i spousta kvalitnějších dětských filmů, u kterých si navíc mohou něco najít i dospělejší jedinci.


- staka -