Hodnocení Hitchcock (DVD)

Celkem hodnocení: 2 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:24.6.2013
Logan | 24.6.2013 17:14

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Světoznámý filmový režisér přesídlil z Anglie do Hollywoodu. Má za sebou úspěšnou premiéru nového thrilleru. Momentálně se tedy nachází na vrcholu úspěchu i svých tvůrčích sil. Pro svůj nový projekt by chtěl něco jiného, než se od něj očekává a padne mu do oka skandální knižní novinka s názvem Psycho inspirovaná vrahem a nekrofilem Edem Geinem. Přes propastné rozdíly má Hitchcock s Geinem něco společného a jeho příběh ho facinuje. Rozhodne se proto, že knihu zfilmuje. Jen odstranil problém s námětem, musí Hitch čelit dalšímu, a sice že mu na snímek nechce dát žádné studio peníze. Jelikož však režisér cítí ve filmu potenciál a doufá, že půjde o jeho mistrovské dílo, rozhodnou se s manželkou Almou, která mu s natáčením většinou pomáhá, že si film budou produkovat sami. Když už mají herecké obsazení, nastupují problémy s cenzurou. Natáčení se natahuje a v projektu je nejen Hitchcockův majetek, ale i celá režisérská pověst. Do toho jim začne trochu vrzat manželství. A budou na hotový film vůbec chodit diváci?

Snímek Hitchcock se odehrává ve dvou vzájemně provázaných linií. První se soustředí na natáčení dnes již legendárního filmu Psycho a druhá pak na vzájemné vztahy mezi Hitchem a jeho manželkou Almou. Díky mistrnému herectví všech zúčastněných, je radost sledovat obě linie. Pochválit musím zejména Anthonyho Hopkinse, který nejen že díky masce a vycpávkám, jako by mistrovi z oka vypadl, ale natrénoval si i přesnou dikci a styl mluveného projevu, který byl pro Hitchcocka natolik typický. To se samozřejmě projeví pouze při sledování filmu v originále, což vřele doporučuji. Zajímavé jsou také Hitchovi fiktivní rozhovory s vrahem Geinem.

DVD Hitchcock vyšlo v České republice v distribuci společnosti Bontonfilm a.s. Disk obsahuje dobrý, čistý anglický, český a maďarský zvuk Dolby Digital 5.1. Film je podpořen titulky v mnoha jazycích včetně těch českých. Obraz je ostrý, se sytými barvami. Formát obrazu je 16:9 (2.40:1).

Na českém dabingu se podíleli: Vladimír Brabec - Anthony Hopkins (Hitchcock), Hana Talpová - Helen Mirren (Alma), Dana Černá - Scarlett Johansson (Janet Leigh), Zbyšek Horák, Pavel Šrom, Zlata Adamovská, Tomáš Juřička, Otakar Brousek ml., Klára Sochorová, Zdeněk Maryška, Michal Holán, Petr Pospíchal, Vanda Konečná, Klára Kuklová, Sylva Turbová, Jiří Valšuba, Ivo Hrbáč, Petr Neskusil a další.

Produkce: Pavla Draxlerová
Překlad: Petr Miklica
Zvuk: Petr Posolda
Dialogy: Gustav Bubník
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov Studio A.S pro Bontonfilm 2012

Bonusové materiály jsou všechny v angličtině s českými titulky:

- Hitchcockovo varování před telefonováním v kině
- Film o filmu (se zaměřením na příběh filmu)
- Film o filmu (se zaměřením na herecké obsazení)
- Film o filmu (o nahrávání soundtracku z dílny Dannyho Elfmana)
- Film o filmu (se zavěřením na vztah mezi Hitchem a jeho ženou)
- Film o filmu (se zaměřením na tvorbu filmové postavy Hitchcocka)
- Trailer

- staka –

   
Logan | 31.1.2013 19:13

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Slavný hollywoodský režisér Alfred Hitchcock zrovna zažil premiéru nového filmu Na sever severozápadní linkou. Je rok 1960 a Mistr se chystá na svůj další, pro budoucnost zásadní, zářez do světové kinematografie. Jde o adaptaci šokujícího knižního hororu Psycho od Roberta Blocha z roku 1959. Kniha byla ve své době považována za brak a odpad, ale Alfred v ní však vidí budoucnost a veliký potenciál. Bohužel doba mu nepřeje a realizace filmu je studiem odmítnuta. Začíná se tedy natáčet z vlastních zdrojů, což vede postupně k narušení režisérova domácího prostředí a pohody a má důležitý vliv na věci budoucí.

Natáčení dnes již legendárního snímku, který podle názvu znají i lidé, kteří se o filmy jinak vůbec nezajímají, a kteří by měli problém vůbec přečíst jméno Hitchcock, je jen jednou linií snímku. Bohužel však nejde o linii hlavní. Více prostoru má vzájemný vztah mezi Hitchcockem a jeho ženou Almou Reville, pohybující se v mezích vzájemné tolerance, lásky, žárlivosti umělecké podpory atd. Jak se natáčení prodlužuje a komplikuje, zabředává do krize i režisérovo manželství. Jednou ze zajímavostí, se kterou nás film seznamuje, je skutečnost, že v zásadní okamžik natáčení Psycha, to vlastně není Hitchcock, kdo sedí na režisérské stoličce, ale právě jeho manželka, která nejenom že zrežírovala ikonický moment, ale vlastně zachrání celé natáčení. Zajímavé a nápadité jsou i Hitchcockovi imaginární rozhovory legendárním nekrofilem Edem Geinem jako s jakýmsi předobrazem vraha z Psycha Normana Batese. Je škoda, že tempo první poloviny filmu tvůrci neudrželi i v té druhé. Prostě přípravy na natáčení snímku jsou zajímavější (alespoň) pro mě, než sledování manželského jiskření slavného páru.

Velké štěstí snímku je hlavně v tom, že obě role jsou ztělesněny zkušenými a přesvědčivými herci. Manželku Almu si zahrála Helen Mirren a Alfreda sir Anthony Hopkins, kterému ve výkonu zdatně pomáhá takřka dokonalé namaskování, které by si toho Oskara zasloužilo.

Ve filmu sice nenajdete nic originálního ani natolik výrazného, na co byste si druhý den po zhlédnutí rádi vzpomněli na druhou stranu, však film stojí vidět už kvůli hereckým výkonům a to i herců ve vedlejších rolích, ať jde o stále krásnou Scarlett Johansson, Dannyho Hustona, Toni Collete či Jessicu Biel. Ve výsledku je to taková příjemná jednohubka, co se tváří jako životopis, ale je to spíš občas vtipné drama o tvůrčí a manželské krizi a jen tak mimoděk se otře o natáčení kultu.

- staka -