Hodnocení 30 minut po půlnoci (DVD)

Celkem hodnocení: 2 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:18.7.2013
Logan | 18.7.2013 17:43

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Pár let po mohutném teroristickém útoku na americká „dvojčata“ se do lovu na nejhledanějšího muže planety šejka bin Ládina zapojuje i mladá agentka CIA Maya. Se základnou na ambasádě v Pákistánu a přes zkušenější kolegy pomalu ale jistě proniká do tajů zpravodajské činnosti. Aktivně se zapojuje do výslechu i mučení zadržených v tajných vězeních na různých kontinentech. Během jednoho takové výslechu se dostane na jméno kurýra, který by měl mít na Usámu přímou vazbu. Přes počáteční nadšení se ale svému cíli řadu let nepřiblíží ani na krok. Během té doby členové Al-kaidy plánují a podnikají další a další útoky a Maya postupně ztrácí podporu svých nadřízených. Pak se na ní však přece jen usměje štěstí a po úmorné práci v terénu konečně vytipuje budovu, o které je přesvědčena, že se tam hledaný nepřítel číslo jedna skrývá. Teď o tom musí jen přesvědčit „hlavouny“ a pak už jen začít plánovat noční přepadovou akci.

Snímek 30 minut po půlnoci oscarové režisérky Kathryn Bigelow strhující, realistickým a napínavým zpracováním předkládá skutečnými událostmi inspirovaný hon na Usámu bin Ládina. Přes delší stopáž film vůbec nenudí, naopak stále udržuje diváka v napětí. Nastíněná práce zpravodajců si myslím nebude daleko od reality. Konečných skoro 45 minut zaměřených na samotnou akci příslušníků speciální jednotky, je svým zpracováním už tak daleko, že jsem měl chvílemi až pocit, že sleduji dokumentární záběry ze skutečné akce.

DVD 30 minut po půlnoci vyšlo v České republice v distribuci společnosti Bontonfilm a.s. Disk obsahuje dobrý a čistý anglický a český zvuk Dolby Digital 5.1. Film je podpořen českými titulky a českými titulky pro neslyšící. Obraz je ostrý a přehledný, a to i ve tmavých scénách, což je dobře hlavně v poslední třetině filmu. Formát obrazu je 16:9 (1.85:1). Na disku nejsou žádné bonusové materiály.

Na českém dabingu se podíleli: Andrea Elsnerová, Filip Jančík, Jakub Saic, Libor Hruška, Dana Černá, Martin Stránský, Jiří Plachý, Martin Sobotka, Jaroslav Kaňkovský, Radana Herrmannová, Petr Lněnička, Kateřina Lojdová, Tomáš Juřička, Martin Zahálka, Libor Bouček, Jana Páleníčková, René Slováčková, Bohdan Tůma, Ivo Novák, Marek Holý, Radek Hoppe, Stanislav Lehký a další.

Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Matěj Večeřa, Michal Černík
Produkce: Markéta Kratochvílová
Úprava Dialogů: Monika Macků
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2013

- staka –

   
Logan | 18.2.2013 19:21

Balení  
- bez komentáře -

Video  
- bez komentáře -

Audio  
- bez komentáře -

Obsah  
- bez komentáře -

Bonusy  
- bez komentáře -

Verdikt
Spojené státy americké se s islámskými teroristy vždycky tak nějak očuchávali. Po útoku z 11. září 2001, však skončil čas dětských her a Amerika vyhlásila válku světovému terorismu. Maya, relativní nováček mezi agenty CIA, kterou agentura zverbovala hned po střední škole, přijíždí na tajnou základnu do Pákistánu. Je přidělená ke zkušenému parťákovi a hned pár hodin po příletu již přihlíží mučení zvanému „waterboarding“. Netrvá jí dlouho a zapracuje se i v terénu. Přes jednoho pěšáka Al-kajdy, starajícího se o výplaty teroristům, získají po vydatném mučeníčku informace o jakémsi tajemném kurýrovi Abu Ahmedovi. Ten by měl být osobou přímo napojenou na šejka Bin Ladina. Zatímco se ostatní kolegové ze CIA soustřeďují na zpravodajskou činnost směřující k ochraně vlasti, Maya jde tvrdošíjně jako pitbul po stopě záhadném kurýrovi. Roky ubíhají a Maya zatím není Abu Ahmedovi ani o krůček blíž, natož k Bin Ládinovi. Pak se však na agentku usměje štěstí, když se CIA podaří zjistit Abu Ahmedovo pravé jméno. Pátrání je zavede do Kuwajtu, kde žije kurýrova matka. Pak už jim jen stačí napíchnout telefon a čekat. S čekáním nemají agenti potíže, když už to vydrželi 10 let. Abu Ahmed ale také není žádný amatér a tak další měsíce trvá, než se k němu agenti přiblíží natolik, aby si ověřili, že jde o jejich zájmovou osobu. Odsledují ho až k domu, který se podobá spíše betonové pevnosti, a po vyhodnocení satelitních snímků vznikne podezření, že měli Usámu celou dobu takřka pod nosem. K pořádné akci se však hlavouni z Washingtonu ne a ne rozhoupat a Maya, která vlastně celou síť až k Bin Ládinovi rozkryla, začíná propadat zcela pochopitelné skepsi. Pak však někdo překvapivě zatlačí na těch správných místech a na základnu v Afganistánu přilétají speciální jednotky SEAL. Až dne 1. května 2011 konečně přichází rozkaz k akci, vojáci nasedají do speciálních vrtulníků a vyrážejí směrem k betonovému domu v Pákistánu zapsat se střelným prachem do dějin.

Nový film oscarové režisérky Kathryn Bigelow (např. Smrt čeká všude, Bod zlomu, Zvláštní dny) byl dlouho v přípravě. Původně měl pojednávat o nekonečném honu na „šéfa“ všech islámských teroristů a jeho vypátrání a zastřelení udělalo tvůrcům čáru přes rozpočet. Muselo se přepisovat a natáčení se samozřejmě oddálilo. Myslím, že je to dobře. Film tak získal dostatečně efektní finále s uzavřeným koncem. Přestože člověk již předem tak nějak ví, jak to dopadne, stejně jsem byl od začátku až do konce napnutý jak struna. Snímek se skládá z několika kapitol. Ústřední postavou je agentka s krycím jménem Maya, přičemž postavy kolem ní přicházejí, odcházejí a umírají. Ona si však jde celých 10 let za svým. Film se sice primárně soustředí na pátrání po Bin Ládinovi, ale z náznaků a hlavně z úplného konce filmu je vidět, jak se vše podepsalo na Mayině psychice. V průběhu děje jsou ukazovány i skutečně provedené teroristické útoky v Londýně, Španělsku, Saudské Arábii atd., které pomáhají ukotvení snímku v realitě.

Samotné pátrání po Abu Ahmedovi a vlastně i po Bin Ládinovi zabírá zhruba dvě třetiny filmu a musím říct, že jsem se ani chvíli nenudil. Sbírání indicií, výslechy svědků i mučení zajatců jsou stejně přesvědčivé a napínavé jako akce operativců v terénu. Poslední třetinu již zabírá příprava operace a hlavně průběh operace samotné. V této části dosavadní filmový způsob vyprávění nahrazuje skoro až chladně odosobněný dokumentární záznam. Operace se odehrává ve tmě či v šeru, občas prostříhaná záběry z vojenských noktovizorů. Jedinou výtku bych měl k samotnému zastřelení Bin Ládina. Byla to taková rychlost, že si to člověk po těch 150 minutách sledování filmu ani nevychutná.

Snímek, myslím, že zaslouženě, posbíral řadu ocenění, včetně pěti oscarových nominací a určitě, i vzhledem k tématu, není bez šancí. Herecké obsazení je přesné, od kravaťáků z D.C. až po terénní operativce. Většinu tíhy, ale na svých útlých ramenou nese Jessica Chastain jako Maya a fakt, že za roli již dostala Zlatý glóbus a má i tu oscarovou nominaci, dokládá, že se své úlohy zhostila nadmíru profesionálně. Působí sice křehce a zranitelně, ale je z ní cítit vnitřní až šílená neústupnost a urputnost. Docela by mě zajímalo, jak vypadá její reálný žijící předobraz.

Od filmu jsem ani nic moc nečekal. Věděl jsem, že sklízí nadšené ovace, ale to může být klamné, jako naposledy s Lincolnem. Možná právě proto jsem byl filmem nadšen. Jde o moderně natočený a výborně zahraný špionážní film okořeněný puncem reality, neboť tentokrát si scénárista nemusel příběh cucat z prstu.


- staka -