Hodnocení GAUNEŘI (DVD)

Celkem hodnocení: 1 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:25.11.2014
Logan | 25.11.2014 19:44

Balení  
Obyčejný plastový obal.

Video  
Obraz je velmi povedený, je překvapivě dost ostrý i čistý. Formát obrazu je 16:9

Audio  
Zvuk je ve standardním DVD formátu, i když originální stopa mi přišla o něco horší, než bývá zvykem. Jazyk je v angličtině a češtině Dolby Digital 5.1. Film je podpořen českými titulky.
Na českém dabingu se podíleli: Jan Vlasák - Harvey Keitel (pan Bílý - Larry Dimmick), Zdeněk Podhůrský - Tim Roth (pan Oranžový - Freddy Newandyke), Marcel Vašinka - Michael Madsen (pan Blonďák - Vic Vega), Bohdan Tůma - Chris Penn (Eddie Cabot), Radek Vaculík - Steve Buscemi (pan Růžový), Zdeněk Mahdal - Quentin Tarantino (pan Hnědý), Zdeněk Maryška - Lawrence Tierney (Joe Cabot), Tomáš Racek - Edward Bunker, Randy Brooks (pan Modrý, Holdaway), Petr Burian, Petr Gelnar, Petra Hanžlíková, Marek Libert a další.

Překlad: Tomáš Hlína
Zvuk: Jiří Bartoš
Produkce: Martin Kot, Jaromír Šindelář
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra

Bonusy  
Bonusové materiály jsou v originále s českými titulky.

- Film o filmu
- Vystřižené a alternativní scény
- Psychologické profily jednotlivých gaunerů

Verdikt
Filmový režijní debut Quentina Tarantina znamenal v 90. letech přelom v gangsterských, ale i akčních a krimi filmech. Zejména co se týká zobrazování násilí, ale i psaní dialogů. Z dnešního hlediska může neznalý divák film odsoudit, jako snůšku různých klišé, pravda je však taková, že to byl právě Tarantino, kdo řadu těchto klišé právě vytvořil. Řada motivů je sice ve filmu nepůvodních, vypůjčených z jiných filmů (např. jména gaunerů podle barev), jak je Tarantinovým zvykem dodnes, jsou však použity zcela novým způsobem. S malým rozpočtem a s perfektním obsazením, dokázal Tarantino stvořit prvotřídní záležitost a již u své prvotiny naznačil, že bude jedním z nejoriginálnějších režisérů své doby.

90 %