Hodnocení Dejte mi pokoj! (DVD)

Celkem hodnocení: 2 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:15.11.2015
Logan | 15.11.2015 13:11

Balení  
Normální plastový obal bez vnitřního artworku.

Video  
Obraz je dostatečně ostrý i čistý, nezaznamenal jsem žádný kaz. Formát obrazu je 16:9 (2.35:1).

Audio  
Zvuk je ve standardní DVD kvalitě. Jazyk je ve francouzštině Dolby Digital 5.1 a češtině Dolby Digital 2.0. Film je podpořen českými titulky.
Na českém dabingu se podíleli: Pavel Trávníček - Christian Clavier (Michel Leproux), Radana Herrmannová - Carole Bouquet (Nathalie Leprouxová), Zdeněk Mahdal - Stéphane De Groodt (Pavel), Veronika Janků, Miriam Chytilová - Valérie Bonneton (Elsa), Jan Maxián - Arnaud Henriet (Léo), Radka Stupková - Rossy de Palma (Maria), Petr Vágner - Sébastien Castro (Sébastien Leproux), Jitka Jirsová, Ivo Hrbáč, Mariana Franclová, Tomáš Juřička - Christian Charmetant (Pierre), Miroslava Součková, Bohuslav Kalva, Antonín Navrátil a další.
Překlad: Natálie Nádassy
Zvuk: Radomír Šrámek
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Miriam Chytilová
České znění vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time v roce 2015.

Bonusy  
Bonusové materiály tvoří trailer, fotogalerie a plakát

Verdikt
Pařížský lékař Michel Leproux při sobotní procházce natrefí na raritní LP desku oblíbeného jazzového klarinetisty. Desku koupí a těší se, jak si jí doma pustí. Vyhne se své milence Else, která na něj, bůh ví proč, čeká v blízké kavárně. Odbyde manželku Nathalii, která si s ním chce promluvit o něčem důležitém, zbaví se hlučné uklízečky i na chvíli uklidní instalatéra, který kladivem demoluje synův bývalý pokoj. Michel se prostě ničím nehodlá nechat rozhodit. Klídek mu však není souzen. Milenku posedl záchvat upřímnosti a hodlá se Michelově manželce přiznat s jejich románkem. Manželka naopak svěří Michelovi, že mu byla před třiceti lety nevěrná s jeho nejlepším přítelem Pierrem a tudíž ani otcovství jejich syna není jisté. Do toho se zamotají vlezlí sousedé, kteří si u Michela udělají mejdan, kamarád Pierre si přijde půjčit peníze a korunu všemu nasadí proražením vodního potrubí polský instalatér, který neumí ani slovo polsky, protože je Portugalec. Michel se zkrátka nezastaví a kvůli řešení všemožných problémů se mu vysněná chvilka s deskou čím dál víc vzdaluje.
Francouzská komedie pro mě vždy byla v rámci možností jistou zárukou, když už ne kvality, tak alespoň zábavnosti. Řeknu to rovnou, tento snímek režiséra Patrice Leconte mě tedy moc nepobavil. Jde o adaptaci populární divadelní hry a film sám měl ve Francii údajně milionovou návštěvnost.
Divadelní předobraz přisoudil snímku omezené místo děje, tedy jeden byt, v minimálně i přilehlou chodbu. Má jít o komedii situační. Hlavní hrdina stále řeší nějaké problémy, když vyřeší jeden problém, objeví se dva další, takže situací a momentů, které mají vtipný potenciál, je ve filmu dost. Chybí tomu však pointy, gradace, propracované zápletky a vlastně i dobré postavy. Michel ztvárněný Christianem Clavierem je sázka na jistotu. On je tím důvodem, proč vůbec stojí za to film vidět. Na něm celý film prakticky stojí a po celou dobu snad ani nezmizí z obrazovky. Při hraní nesklouzává do parodie ani figurkaření, nepřehrává a divák s ním opravdu soucítí a drží mu palce, aby mu fakt všichni dali pokoj. Ostatní postavy jsou jen nezáživné figurky. Manželka je taková spící panna, která vnitřně trpí a vně jen tak pokuňkává, povzdychává a vrhá mnohovýznamové pohledy. Milenka zahraná je splašená a zbrklá. Syn s mesiášským komplexem, který je schopný sobě a poté rodičům bez souhlasu nastěhovat do bytu dvacet Filipínců a u toho trousit marxisticky zabarvené hlášky mi přišel spíš na přes držku než k smíchu. Stejně tak vlezlý soused Pavel se svou snahou o stmelování kolektivu. Snad opravdu vtipné jsou dialogy s polsko-portugalským instalatérem, kterých ale není moc. Několik momentů pak bylo spíše jen úsměvných, a to mi přijde na komedii opravdu málo. Ve světle uvedeného pak musím pochválit krátkou stopáž, protože těch cca 70 minut se dalo vydržet.
45 %

   
Uživatel z e-shopu krtkuvsen | 4.11.2015 12:04

Balení  
Balení klasika, bez připomínek. Balení od Film arény také bez výhrad.................................

Video  
Video na vysoké úrovni..............................................................................

Audio  
Audio na vysoké úrovni..............................................................................

Bonusy  
Klasika, rozhovory, záběry z natáčení, nepovedené scény.............................................

Verdikt
Tento film stojí zato, mít jej ve filmotéce...........................................................