Hodnocení Život je život (DVD)

Celkem hodnocení: 2 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:26.9.2015
Logan | 26.9.2015 23:43

Balení  
Normální plastový obal s vnitřním artworkem.

Video  
Obraz je bez problémů, je dostatečné ostrý i čistý. Formát obrazu je 16:9.

Audio  
Zvuk je ve standardní DVD kvalitě. Jazyk je v češtině Dolby Digital 5.1 a Dolby Digital 2.0. Film je podpořen anglickými titulky a českými titulky pro neslyšící.

Bonusy  
Bonusové materiály tvoří:
- Vystříhané scény
- Hudební videoklip Kristíny
- Partneři filmu
- Ze zákulisí natáčení – film o filmu
- 2 trailery

Verdikt
Pražský policista František Sýkora, jakožto čtyřicátník vyhlížející nedalekou padesátku, prožívá krizi středního věku. Ne že by mu vyloženě něco chybělo, ale v zaběhnutém rodinném stereotypu se kapku nudí. Vrcholem trávení volného času je každoroční dovolená s manželkou na Mácháči. Jakožto otec tří dcer je přísný a leckdy až panovačný, ale nelze se mu moc divit. Jedna dcera si vzala neúspěšného herce, druhá stálou známost nemá a nejmladší právě ve svých šestnácti letech otěhotněla. František proto často utíká od reality do světa dobrodružných knížek, které hltá, přičemž sám se do knižních postav vtěluje a ve fantazii prožívá různá dobrodružství, a to nejen při četbě, ale i normálně během dne. Manželka Jana má však stále větší pocit, že už Frantu nepřitahuje a on jí to svou taktností „slona v porcelánu“ moc neulehčuje. Nejvíc se jim život zkomplikuje, když na policejní oddělení nastoupí mladá kolegyně, Franta se začne chovat nezvykle a Jana vyvodí podezření na manželovu nevěru. Do toho zdatnou měrou přispívají svými problémy dcery se svými partnery, případně těhotenstvími a Frantův klidný život přece jen nabere o něco akčnější obrátky.
Komedie režiséra Milana Cieslara (např. Láska je láska, Colette) je komedií s občasnými vážnějšími momenty. Hlavní dějovou linii tvoří Františkovi peripetie s rodinou a jeho dobrodružné vize. Vedlejší linie patří samotným dcerám a manželce. Tyto jsou však opravdu vedlejší a děj nikam neposouvají, ale občas jsou zdrojem několika vtipných momentů. Každopádně platí, že se to většinou točí kolem Františka hraného Oldřichem Vetchým, což je dobře, protože celá tíha stojí především na něm a Vetchý je schopný tuto tíhu se ctí ustát. Tvůrci se hodně inspirovali dnes již klasickými komediemi Muž z Acapulka či Kdo chce zabít Jessii. Belmondo se jako spisovatel Francois Merlin ve svých vizích převtěloval do agenta Bob Saint-Claira a František se zase převtěluje do agenta „Franca“. Ve fantazii se vypořádává s problémy všedního dne, ale hodně nadneseným a akčním způsobem ve stylu Jamese Bonda, přičemž se mu do vize občas nabourají i ostatní postavy. Tyto snové scény sice mohou někdy působit rušivě a tříštit vyprávění, na druhou stranu ale filmu mnohdy prospívají (hlavně v první polovině).
Druhým faktorem, kromě Vetchého, který lze snímku přičíst k dobru je humor. Jde zejména o humor slovní, často suchý, někdy až absurdní. Není ho ale dostatek. Co se filmu vyloženě povedlo, jsou dialogy. Normální, civilní a přesto vypointované. Parodistické scény jsou někdy povedené, ale často jsou na hraně trapnosti. Před úplným utrpením to zachraňují herci. Ve filmu je pár digitálních triků, ty jsou však jako z počítačové hry.
Několikrát jsem se zasmál, moc jsem se nenudil, ale kdyby tvůrci stavěli hlavně na dialozích a kvalitních hercích, které měli k dispozici, mohl být výsledek mnohem lepší.
60 %

   
Uživatel z e-shopu krtkuvsen | 26.9.2015 14:27

Balení  
Balení klasika, bez připomínek. Balení od Film arény také bez výhrad.................................

Video  
Video na vysoké úrovni..............................................................................

Audio  
Audio na vysoké úrovni..............................................................................

Bonusy  
Klasika, rozhovory, záběry z natáčení, nepovedené scény.............................................

Verdikt
Tento film stojí zato, mít jej ve filmotéce...........................................................