Hodnocení Dárek (DVD)

Celkem hodnocení: 2 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:27.2.2016
Logan | 27.2.2016 23:03

Balení  
Obyčejná plastová krabička s vnitřním artworkem.

Video  
Obraz je v rámci DVD formátu naprosto v pořádku. Formát obrazu je 16:9 (2,35:1)

Audio  
Zvuk je ve standardní DVD kvalitě. Jazyk je v angličtině Dolby Digital 5.1 a češtině Dolby Digital 2.0. Film je podpořen českými titulky.
Na českém dabingu se podíleli: Ladislav Cigánek - Jason Bateman (Simon), Anna Brousková - Rebecca Hall (Robyn), Jakub Saic - Joel Edgerton (Gordo), Jana Mařasová - Allison Tolman (Lucy), Petr Burian - Tim Griffin (Kevin 'KK' Keelor), Klára Sochorová - Katie Aselton (Joan), Zbyšek Pantůček - David Denman (Greg), titulky, Jitka Moučková - Busy Philipps (Duffy), Ivo Novák - Adam Lazarre-White (Ron), Tomáš Juřička - Wendell Pierce (detektiv Mills), P. J. Byrne (Danny), Helena Němcová, Jiří Böhm a další.
Překlad: Helena Čížková
Zvuk: Antonín Němec
Dialogy a režie: Jiří Brouzdal
České znění vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska.

Bonusy  
Bonusové materiály tvoří pouze fotogalerie, plakát a trailer.

Verdikt
Manželé Simon a Robyn se stěhují z Chicaga do Los Angeles. Simon má nastoupit na lukrativní pracovní pozici a chtějí se s Robyn pokusit o dítě. Náhodou, při vybíraní nábytku, potkají Gorda, Simonova spolužáka ze střední školy. Přes vlažné přivítání se Gordo začne kolem manželů motat. Tu jim nechá před domem láhev vína, jindy jim koupí ryby do jezírka. Jindy se u nich nečekaně zastaví a pomůže zapojit televizi. Společná večeře ještě sice proběhne v pořádku, Simonovi je však Gordova přítomnost stále více na obtíž. Během rozhovorů a z dopisů, které jim Gordo posílá se Robyn dozvídá střípky z manželova mládí, o které neměla ani tušení. Začne proto tajně pátrat po Gordově a Simonově minulosti a rozhodně nebude nadšena z toho, co vše se jí podaří odhalit.
Snímek Dárek je čistokrevným psychologickým thrillerem. Zajímavým faktem je, že snímek je celovečerním režijním debutem známého herce Joela Edgertona, který k filmu navíc napsal scénář a ještě se obsadil do role Gorda. Na to, že jde o jeho debut, je snímek dobře režijně a vůbec řemeslně zvládnut. Divák zhruba první polovinu filmu moc netuší, jak se bude snímek vyvíjet a o čem to vlastně je. Hodně času se totiž věnuje spíše budování atmosféry a seznamování se s postavami. Děj se odvíjí v pomalém tempu, což ale díky zmíněné atmosféře ani moc nevadí. Snímek se navíc tváří jako standardní thriller o psychopatovi, který bude v průběhu filmu terorizovat mírumilovnou rodinu. Několik zvratů a odhalení však tento předpoklad vyvrátí a divák si pak není jistý, kam se bude vyprávění ubírat. Tato nejistota zábavnosti filmu velmi pomáhá. Zhruba poslední půlhodina je vynikající a představuje ten správný filmový vrchol včetně povedené pointy. Logika sice trochu zaskřípe, ale nijak zásadně. Nitky se rozpletou a skládačka do sebe konečně zapadne. Přesto se nemohu ubránit myšlence, že toho přece jen bylo trochu málo. Buď by snímku prospělo tak o deset minut prostříhat, nebo některá hlušší místa zaplnit nějakým pro příběh zásadnějším dějem. Možností je více, ale celkové vyznění je vlastně velmi civilní až banální. Takhle nám zůstává pravda o tom, že pomstu je nejlepší servírovat za studena jinak řečeno, na každou svini se vaří voda.
Ač se ve filmu objevuje více postav, tak veškeré dění prakticky obstarávají manželé Simon a Robyn a záhadný Gordo. Robyn si zahrála Rebecca Hall. Simona ztvárnil Jason Bateman, který je díky svojí komediálnější minulosti, perfektně obsazen mimo svou škatulku. Ze začátku se jeví jako sympaťák, ale po pár náznacích je jasné, že kdesi pod povrchem se v něm skrývá cosi nebezpečnějšího a temnějšího. Nejvíce nečitelný je pak Gordo v podání Joela Edgertona.
Dárek je žánrovým počinem čerpajícím hlavně z povedené atmosféry, perfektních hereckých výkonů a dobře napsaných postav. Škoda, že není o něco více propracovaný scénář, který by nabídl více důležitých dějových zvratů.
70 %

   
Uživatel z e-shopu krtkuvsen | 16.2.2016 12:24

Balení  
Balení klasika, bez připomínek. Balení od Film arény také bez výhrad.................................

Video  
Video na vysoké úrovni..............................................................................

Audio  
Audio na vysoké úrovni..............................................................................

Bonusy  
Klasika, rozhovory, záběry z natáčení, nepovedené scény.............................................

Verdikt
Tento film stojí zato, mít jej ve filmotéce...........................................................