Hodnocení Švadlena (DVD)

Celkem hodnocení: 2 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:24.4.2016
Uživatel z e-shopu krtkuvsen | 24.4.2016 13:35

Balení  
Balení klasika, bez připomínek. Balení od Film arény také bez výhrad.................................

Video  
Video na vysoké úrovni..............................................................................

Audio  
Audio na vysoké úrovni..............................................................................

Bonusy  
Klasika, rozhovory, záběry z natáčení, nepovedené scény.............................................

Verdikt
Tento film stojí zato, mít jej ve filmotéce...........................................................

   
Logan | 10.4.2016 17:33

Balení  
Obyčejná plastová krabička s pěkným vnitřním artworkem.

Video  
Obraz je v rámci DVD formátu v pořádku. Je dostatečně čistý i ostrý. Formát obrazu je 16:9 (2,35:1).

Audio  
Zvuk je ve standardní DVD kvalitě. Jazyk je v angličtině Dolby Digital 5.1 a češtině Dolby Digital 5.1. Film je podpořen českými titulky a českými titulky pro neslyšící.
Na českém dabingu se podíleli: Miroslava Součková, Dana Syslová, Michal Holán, Tomáš Juřička, Aleš Procházka, Dagmar Čárová, Vojta Hájek, Petra Tišnovská, Vladimíra Včelná, Simona Postlerová, Vladimír Kudla, Pavel Dytrt, Tereza Chudobová, Radovan Vaculík, Roman Hajlich, Sára Malinová a další.
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: Tomáš Mourek
Finální mix: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Helena Dytrtová
České znění vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov v roce 2016.

Bonusy  
Na disku bohužel nejsou žádné bonusy.

Verdikt
Na začátku 50. let přijíždí do malého australského městečka elegantní mladá dáma jménem Tilly. Ukáže se, že zde vyrůstala a před 25 lety byla z jistých důvodů, týkající se smrti spolužáka, poslána pryč. Většina obyvatel na ní sice stále kouká skrze prsty, ale díky jejího, až nadpozemského smyslu pro módu, si skrze své elegantní modely postupně získává příznivce. Na okamžik se situace zlepší, ale lidská zloba zase zapracuje. V Tilly tak začne znovu hlodat neodbytná touha po pomstě a ta bude řádně destruktivní.
Australský snímek z roku 2015 natočila režisérka Joceyn Moorhouse podle úspěšné knihy spisovatelky Rosalie Ham. Jde o komediální drama, ve kterém se střídají komediální motivy, s dojemnými scénami společně s uvěřitelnými emocemi a několika silnými momenty. Snímek má celkově lehce švihlou resp. šílenou atmosféru (což se týká i postav) s notnou mírou nadsázky, ještě umocněnou řádně černým humorem. Díky umístění na australském venkově si film půjčuje i motivy z westernů a perfektně to funguje. Ať už je to motiv pomsty, vizuální stránka či hudební doprovod. Děj slušně šlape a prakticky neobsahuje hluchá místa. Velkou předností jsou i herecké výkony, které jsou někdy záměrně afektované a stylizované, ale ke stylu filmu dokonale sedí. V hlavní roli záři spolehlivá Kate Winslet. V dalších rolích se objeví např. Liam Hemsworth, Judy Davis či odzbrojující Hugo Weaving jako ruka zákona se specifickým fetišem.
Australské filmy mám rád i právě pro onu specifickou a „jinou“ atmosféru a Švadlena pro mě byla i díky tomu velmi příjemným zážitkem.
75 %