Hodnocení Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě (DVD)

Celkem hodnocení: 1 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:27.3.2016
Logan | 27.3.2016 22:01

Balení  
Digipack s vnitřním arworkem a vloženým bookletem obsahujícím českou studii od Aleše Stuchlého k tvorbě režiséra

Video  
Obraz je v rámci DVD formátu v pořádku. Barvy jsou záměrně laděny do odstínů šedé a pískové. Formát obrazu je 16:9.

Audio  
Zvuk je ve standardní DVD kvalitě. Jazyk je pouze ve švédštině Dolby Digital 5.1. Snímek neobsahuje český dabing. Film je podpořen českými titulky.

Bonusy  
Na disku nejsou žádné bonusové materiály.

Verdikt
Skandinávský koprodukční snímek z roku 2014 švédského režiséra Roye Anderssona je závěrečným dílem pomyslné trilogie o lidské existenci (ty první jsou Písně z druhého patra z roku 2000 a Ty, který žiješ z roku 2007. Není však nutné znát předešlé dva filmy. Film nemá žádný děj nebo pevně uchopitelnou dějovou linku. Je poskládán z 39 krátkých anekdot či jakýchsi medailonků, přičemž některé postavy se pohybují ve více příbězích. Jiné se párkrát mihnou a některé se objeví pouze jednou. Nejvíce prostoru patrně dostala „šílená“ dvojice prodejců žertovného zboží. Ne všechny mini epizody mají něco jako pointu a v některých se vlastně vůbec nic neděje. Spojovacím motivem je všeprostupující absurdita, vysoká stylizace, pomalejší tempo a divadelní styl hraní včetně nalíčení. Výsledek vypadá jako mix němých dobových grotesek s existencionálními dramaty od tvůrců typu Alberta Camuse či Samuela Becketta. Některé epizody obsahují notně absurdní humor a musím přiznat, že v těchto chvílích jsem se opravdu smál, nicméně to skutečně není jednoduchý film na ukrácení dlouhé chvíle. Snímek vyhrál v roce 2014 Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách za nejlepší film, přesto bych ho doporučil spíše lidem, kteří se o kinematografii zajímají hlouběji a jiným filmovým fajnšmekrům.
Těžko se mi to hodnotí. Já osobně mám pro podobné experimenty s formou pochopení a takové jiné filmy mě baví. Je mi však jasné, že je mnoho těch, pro které je film „ulítlý“ až moc.
Takže za mě dávám 70% a pro konformněji zaměřené diváky možná tak 45%.