Hodnocení Život Adéle (DVD)

Celkem hodnocení: 1 Průměrné hod.:  Poslední příspěvek:22.4.2016
Logan | 22.4.2016 21:59

Balení  
Digipack s vnitřním arworkem a vloženým bookletem obsahujícím studii k filmu od Aleše Stuchlého.

Video  
Obraz je v rámci DVD formátu v pořádku. Formát obrazu je 16:9.

Audio  
Zvuk je ve standardní DVD kvalitě. Jazyk je pouze ve francouzštině Dolby Digital 5.1. Není zde český dabing. Film je podpořen českými titulky.

Bonusy  
Na disku nejsou žádné bonusy.

Verdikt
Francouzská středoškolačka Adéle studuje v prvním ročníku. Na gymnáziu Sympatická, pohledná, ničím se nevymyká z okolí. Přes určité milostné i sexuální zkušenosti s muži stále cítí, že to není to pravé. Při jedné příležitosti jí zasáhne, jak blesk z čistého nebe, láska na první pohled, jako ta, o které se před nedávnem učily ve škole. Stále přitahována nejasným vábením zavítá do lesbického baru, kde se znovu potká s „onou“ dívkou. Emma je o něco starší, studuje umění na univerzitě a věnuje se malířství, přesto je jejich cit vzájemný a přes různé oťukávání spolu začnou chodit a poté i žít. Odlišné zájmy i prostředí, ze kterého pochází, je však začne odcizovat a odtud je již jen pár kroků k neuváženým krokům, které budou mít fatální důsledky.
Snímek tunisko-francouzského režiséra Abdellatifa Kechicheho v letech 2013 a 2014 triumfoval na řad filmových festivalů a po zhlédnutí mohu říci, že zaslouženě. Ve filmu jde především o vykreslení postavy Adéle. Její vztah s Emmou tvoří jádro příběhu, nicméně se odehrává i před ním a po něm. Samotný děj se odehrává v rozmezí cca deseti let. Adélina sexuální preference snímku dodávají zápletku a pnutí, nicméně myslím, že by to fungovalo i při heterosexuálním vztahu. Ostatně ono to s Adéle není tak jisté a více by na ní možná pasovala bisexualita. Snímek je maximálně realistický, a to včetně pár sexuálně explicitních scén. Emocionálně vypjaté scény, kterých je zde dost, působí uvěřitelně a přesvědčivě. Stopáž je sice skoro tři hodiny, ale uteklo mi to jako nic. Na spolupráci jsem si přizval červené víno a symbióza to byla dokonalá. Velkým bonusem na celkovém vyznění filmu jsou především herecké výkony. Léa Seydoux jako Emma byla vynikající. Ten pravý herecký koncert však předvádí Adéle Exarchopoulost v titulní roli. Je krásná takovým nevšedním způsobem a nesporně talentovaná. Její přítomnost na obrazovce jsem si neskonale užíval a opravdu se mi dostala pod kůži.
Ani jsem nečekal, jak mi to sedne a stalo se. Život Adéle doporučuji všem artově zaměřeným filmovým milovníkům bez rozdílu sexuální orientace.
90 %